Medische echo’s
Vitaliteitsecho
rond 8 weken
Een vitaliteitsecho is een echo die plaatsvindt rond week 8 van de zwangerschap. We bekijken o.a. of het hartje klopt, of de zwangerschap zich binnen de baarmoeder bevindt en of je zwanger bent van een eenling of een meerling. De vitaliteitsecho wordt meestal inwendig gemaakt (via je vagina). Deze echo wordt vergoed door de zorgverzekeraar.
Maak een afspraak
Termijnecho
rond 10-11 weken
Bij de termijnecho meten we het kindje op, hiermee wordt vastgesteld hoeveel weken je zwanger bent. Zo kan ook de uitgerekende datum bepaald worden. Deze echo wordt meestal uitwendig (via je buik) gemaakt, daarom is het bij deze echo fijn als je een gevulde blaas hebt zodat je baarmoeder als het ware een beetje omhoog getild word. Mocht de beeldvorming nog niet optimaal zijn dan kan het ook zijn dat we nog inwendig (vaginaal) gaan kijken. Deze echo wordt vergoed door de zorgverzekeraar.
Maak een afspraak
De 20 wekenecho
tussen 18 en 21 weken en bij voorkeur vóór 20+0 weken
Bij de 20 wekenecho wordt uitgebreid gekeken naar de ontwikkeling en eventuele structurele afwijkingen van de baby. Deze echo wordt vergoed door de rijksbegroting. Kijk voor meer informatie over deze echo op de website van het RIVM. Bij deze echo mogen geen kinderen aanwezig zijn en is het niet toegestaan om foto- en filmopnames te maken.
Maak een afspraak
Liggingsecho
rond 34 weken
Tussen 34 en 36 weken kan er een liggingsecho gemaakt worden. Tijdens deze echo kijken we of de baby al met het hoofdje naar beneden ligt. Ook meten we de baby op. Deze echo wordt vergoed door de zorgverzekeraar.
Maak een afspraak
Overige medische echo’s
Naast de reguliere echo’s kunnen er ook overige, medische redenen zijn voor het maken van een echo. Denk hierbij aan bloedverlies, het lokaliseren van de placenta (ligt de placenta niet (meer) voor de baarmoedermond), of twijfels over de ligging van de baby. Als er een medische reden is voor deze echo’s dan wordt dit vergoed door de zorgverzekeraar.
Maak een afspraak
Aorta echo
Een aneurysma is een verwijding in een deel van een (slag)ader. De meest voorkomende plaats is de lichaamsslagader (aorta) in de buik (Latijn: abdomen = buik). Dit is het aneurysma aorta abdominalis, afgekort AAA.
In Nederland lopen ruim 50.000 mensen (meestal senioren) met zo’n verwijde slagader in hun buik rond, wat doorgaans geen merkbare symptomen heeft. Daarvan sterven er jaarlijks minstens 1000 mensen ten gevolge van het scheuren hiervan.